Was- en droogruimte Brandweer Doetinchem


Sinds februari 2017 is in de kazerne van Doetinchem een gescheiden vuile en schone was–en droogruimte in gebruik. Hiervoor is een grote tweedeurs wasmachine geplaatst in de muur die de vuile van de schone ruimte scheidt. Deze Lavamac wasmachine kan minimaal zes bluspakken tegelijk wassen. De bluspakken gaan in de vuile ruimte de wasmachine in en worden er aan de andere kant, in de schone ruimte, weer uitgehaald. Daarna gaan ze in een grote droogkast van het merk Podab.
Ook staat in de vuile ruimte een wasmachine van het merk Solo Rescue te draaien. In deze machine kunnen ademluchttoestellen, laarzen en helmen worden gereinigd. Alle machines zijn geleverd door Laundry Expert. De medewerkers van M&L team Oost (materieel & logistiek) hebben de Solo Rescue getest op verzoek van Laundry Expert en inmiddels aangeschaft.

Doel

Met het realiseren van deze gescheiden was– en droogruimte is een belangrijke stap in het kader van arbeidshygiëne gezet. Het doel was namelijk dat de medewerkers zo min mogelijk in aanraking komen met vervuilde stofdeeltjes die bij brand vrijkomen.

 

Wasproces

Voorafgaand aan het wassen, worden de bluspakken op de oefenlocatie of na een uitruk afgespoten en dan in vuilniszakken gedaan. Het brandweervoertuig rijdt de wasplaats binnen, en de zakken met de vervuilde pakken worden meteen in de vuile ruimte in containers gestopt. De vervuilde ademluchttoestellen worden in de daarvoor bestemde aflegkast gelegd. De M&L-medewerkers dragen mondkapjes en handschoenen als zij de spullen in de machines doen. Het voertuig wordt gewassen en rijdt schoon aan de andere kant van het pand via de roldeur weer naar buiten. De bluspakken worden in de schone ruimte uit de wasmachine gehaald en in de droogkast gehangen.

 

Scheiding

De schone ruimte is met een snelloopdeur afgescheiden van de vuile ruimte; dit om zoveel mogelijk te proberen schadelijke deeltjes weg te houden uit de schone ruimte.

Uiteraard moeten medewerkers zich er bewust van zijn dat ze alleen met schone spullen de schone ruimte betreden. Vieze laarzen moeten dus eerst worden gewassen in de vuile ruimte. Marcel Hilferink, die het project in 2016 heeft begeleid, benadrukt dat op deze manier vuile materialen niet dieper dan nodig het gebouw binnen komen. Medewerkers worden zo veel minder blootgesteld aan schadelijke stoffen.

 

Gepubliceerd in "Signaal op Veilig"

Geschreven door: Mariëlle Vandalon, Medewerker communicatie Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland

 

Machines die staan te draaien bij Brandweer Doetinchem:

Wasmachine Lavamac AFB280

Droogkast Podab FC20

Zeepdoseersysteem

Wasmachine Solo Rescue

 

Alliance
Unimac
SpeedQueen
Lavamac
Podab
Silc
Eazyclean
Thermopatch
Stahl