Het Skellefteå-model


Het Skellefteå-model is een praktisch model om ervoor te zorgen dat o.a. brandweerlieden zo min mogelijk worden blootgesteld aan chemische en biologische stoffen.

Het Skellefteå-model is gebaseerd op het "Healthy Firefighters" project. Het is een model gebaseerd op hygiëne. De weg naar gezonde brandweerlieden, nu en in de toekomst.

De vraag die belangrijk is om te stellen: Loopt de Brandweer nu meer gevaar dan de generatie ervoor? Want het is bewezen dat brandweer personeel meer kans heeft op bijv. kanker en onvruchtbaarheid.

 

Het doel van het Healthy Firefighters Project is nadenken en het beïnvloeden van routines en methoden om te zorgen voor een betere werkomgeving voor de brandweer. Het is een project welke uitgevoerd is in Zweden, met o.a. de hulpdienstenorganisatie Kommunal Räddningstjänsten en de zweedse vereniging voor brandweermensen.

Binnen dit project draaide het niet om de gevaren die de brandweer loopt tijdens oefeningen, brandbestrijding en alle andere zaken waar de brandweer dagelijks mee te maken krijgt. Nee, binnen dit project draaide het juist om die gezondere en betere werkomgeving te creëren rondom alles wat er speelt binnen de brandweer. 

Één onderdeel binnen dit project was bijvoorbeeld een uitgebreide risicobeoordeling. Dit zorgde er uiteindelijk voor dat er nieuwe procedures zijn ontstaan voor de brandweer. Zorgen dat brandweerkorpsen gezond blijven, nu en in de toekomst.

Zie hier een filmpje waarin goed uitgebeeld is waar op te letten tijdens een brand of oefening, maar ook bij het reinigen van uzelf en uw brandweerkleding. Ook ziet u in dit filmpje verschillende apparatuur voor de brandweer, deze wasmachine, droogkast van het merk Podab, een wasmachine van het merk Solo Rescue voor het wassen van uw brandweerlaarzen, brandweerhelmen, cilinders, volgelaatsmaskers (SCBA) zijn verkrijgbaar via Laundry Expert.

Wij adviseren de brandweer te werken volgens het Skellefteå-model om er zo voor te zorgen dat u zo min mogelijk in aanraking komt schadelijke stoffen. Wij adviseren u hier graag over en denken graag met u mee om ervoor te zorgen dat u de oplossing heeft waarmee u tevreden bent. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contactformulier

Alliance
Unimac
SpeedQueen
Lavamac
Podab
Silc
Eazyclean
Thermopatch
Stahl